Image
16 Şubat, 2025

Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Yeni anne olan veya bebeğine en doğru banyo yaptırmanın yollarını bilmeyen anneler için bebek banyosu nasıl yaptırılmalı? Yeni doğmuş olan ve minik savunmasız hassasiyet noktası yüksek ola bebekleri yıkamak oldukça dikkat gerektiren bir konudur. Gelişmemiş kemik yapıları ve daha yerine oturmamış olan iç organları kolayca zedelenebilir ve en ufak bir hatanın bedeli çok ağır olabilir. Bu sebeple anne olan bir genç kadının bilmesi gereken bazı önemli uyarılar var. O halde tecrübesiz bir annenin bebeğini yıkarken uygulaması gereken yollar nelerdir?

Su Sıcaklığını Ayarlayın

Minik bedenler acıya ve ses gibi durumlara aşırı duyarlı olabilir bu yüzden banyo yapacak olan bebeğin suyunun son derece dikkatli ayarlanmış olması gereklidir. Öncelikle su ne çok sıcak ne de çok ılık olmalıdır. Genel olarak yaygınca yapılan hatalardan birisi bebeğin ılık su ile rahat edeceği düşüncesidir. Ilık su bebekler üzerinde ideal olabilir ancak ısı seviyesini çok dikkatli ayarlamakta fayda var. Bu yüzden sıcak ve soğuğun ortasını bularak bebeği üşütmeden ve yakmadan banyosunu yaptırmalısınız.

Kullanılacak Ürünler

Kullanılan kimyasal ve bebe şampuanları dikkat gerektiren bir konudur. Bu nedenle kimyasal ürünlerden kaçınarak kesinlikle bir bebek şampuanı edinmelisiniz. Eczaneden alınan ve Sağlık Bakanlığı onaylı bir şampuan ile saçlarına hafif nazik hareketler uygulayarak canını yakmadan işinizi halledebilirsiniz.

Kese ve Lif Kullanmayın

Bebeğin cildini tahriş edebileceği ve döküntülere neden olabileceği düşüncesi ile hareket ederek özel bebek liflerini kullanmalısınız. Yeni doğan bebeklerin cildi dış dünyaya bağışıklığı az olduğu için deri dökülmeleri ve soyulmaları sıklıkla görülmektedir. Bu yüzden bebeğin cildini hafif hareketlerle yıkamalı ve tahriş etmemeye özen göstermelisiniz.

Vücut Uzuvları Temizliği

Bebeğin diğer vücut uzuvlarının temizliği ise yine oldukça dikkatli yapılmalıdır. İlk olarak baş ve gövde kısmından başlamalı, saç iyice yıkandıktan sonra suyun kesinlikle yüze temas ettirilmemesi gereklidir. Çünkü suyu yutup boğulabilme ihtimali yüksektir. Daha sonra gövde ve kollar yıkanmalı en son bacaklar temizlenmelidir. Pişik olmaması için popo kısmı iyi temizlenmeli özellikle enfeksiyon ve hastalıkların bu bölge yolu ile oluştuğunu bilmek gereklidir.

Kurulama İşlemi

Dikkatlice banyo yaptırıldıktan sonra bebeği yumuşak ve dezenfekte edilmiş bir havlu ile banyosundan alarak korunması sağlanır. Bebeklerin cildinin çok hassas olduğu bilinen bir husus ve bu konu da tedbir alınarak örneğin; bebe yağı, nemlendirici krem, pudra gibi ürünler bebeğe uygulanmalı ve rahat ettirilmesi sağlanmalıdır. Eğer cildinde tahriş, dökülme ve soyulma var ise doktorunuzun önerdiği ürünler ile cilt koruması sağlanmalıdır. Daha sonra kurulanan ve cilt bakımı yapılan bebek bir müddet uykuya dalması sağlığı açısından faydalıdır. Banyosu bittikten sonra kullanılan materyaller dezenfekte edilip iyice temizlenmeli bir sonra ki banyo için temiz olarak bekletilmelidir.